Snel zoeken

Verhuur aan toeristen voortaan registreren, anders een boete van 2.500 euro

Wie zijn woning wil verhuren aan toeristen moet sinds begin dit jaar daarvoor een registratienummer hebben, en ook iedere verhuur melden. Wie dat niet doet, riskeert een boete. Sinds het begin van dit jaar zijn 88 registratienummers aangevraagd, laat de gemeente weten.

Het is vanaf 1 januari verplicht voor alle verhuurders van (een deel van) hun eigen woningen aan toeristen om een registratienummer te hebben én te vermelden in de advertentie. De verplichting om een registratienummer te vermelden is vastgelegd in de huisvestingsverordening gemeente Katwijk, die in mei vorig jaar werd vastgesteld. Daarin staat ook dat het verhuren van de eigen woning wordt teruggebracht naar maximaal 63 dagen per jaar. Dit om te zorgen dat er geen woningen worden opgekocht voor verhuur en er meer aanbod is voor woningzoekenden.

B&B

Maar niet alle verhuur aan toeristen moet via dit nieuwe systeem gemeld worden. De registratie- en meldplicht geldt niet voor toeristische verhuur vanuit een gebouw dat geen woning is, zoals een hotel, pension of vakantiewoning op een vakantiepark. 

Wie een woning aankoopt en permanent wil verhuren, moet een omgevingsvergunning aanvragen. Dat geldt ook voor inwoners die een Bed &Breakfast hebben. Dat is in strijd met het omgevingsplan en daarvoor is een omgevingsvergunning nodig. 

Registratienummer

De aanvraag voor een registratienummer gaat via een landelijk registratiesysteem, www.toeristischeverhuur.nl. Dat nummer moet vervolgens in iedere advertentie, op alle platforms zoals Booking of AirBnB, vermeld worden. Verhuurders moeten vervolgens bij iedere nieuwe huurder dit melden via het Registratiesysteem Toeristische Verhuur. Dat kan maximaal een jaar van tevoren tot en met de dag van aankomst van de gasten. Een melding annuleren of wijzigen, kan tot een dag voorafgaand aan de verhuur.

Handhaven

De gemeente moet de nieuwe regels gaan handhaven. ‘Dat doen we door administratief en fysiek toezicht’, laat een woordvoerder weten. Zo gaan ambtenaren online advertenties controleren, beoordelen ze een lijst van leegstaande panden en halen ze informatie uit onder andere de Kamer van Koophandel en het Kadaster. Ook gaan ambtenaren het adres van een online aangeboden woning controleren, en bezoeken ze woningen om te kijken of er in strijd met de regels toeristen aanwezig zijn. 

Boetes

En ook inwoners die proberen de regels te omzeilen, moeten de portemonnee trekken. De boete voor het aanbieden van een woonruimte voor toeristische verhuur zonder registratienummer bedraagt 2.500 euro. Wordt er nog een keer dezelfde overtreding geconstateerd, dan is de boete 7.500 euro. Wie voor de derde keer tegen de lamp loopt, betaalt 9.000 euro.

Een verhuurder die de verhuur niet aanmeldt via het toeristisch platform en wordt ontdekt, krijgt dezelfde boetes opgelegd. Wie een woonruimte meer dan 63 dagen gaat verhuren aan toeristen, krijgt een boete van 7.500 euro bij de eerste overtreding, oplopend tot 22.500 euro. 

Zomerhuisjes gedoogd

De verhuur van zomerhuisjes blijkt nog een verhaal apart. De bijgebouwen vallen niet onder de huisvestigingsverordening, waardoor er geen registratienummer aangevraagd hoeft te worden. Ze vallen wel onder de omgevingsvergunning. Wethouder Mostert zei vorig voorjaar in de discussie over de nieuwe huisvestingsverordening dat de gemeente niets gaat doen aan de verhuur van bijgebouwen, zoals zomerhuisjes. ‘Dat zijn juridisch geen woningen’, aldus Mostert. Hij adviseerde toen de raad vervolgens geen beleid te ontwikkelen voor bijgebouwen. ‘Want dan is deze zaal echt veel te klein.’ 

De gemeente laat desgevraagd in een reactie weten op vragen over het huidige beleid vanaf 1 januari dat ‘op dit moment de verhuur van bestaande zomerhuisjes wordt gedoogd.’

 

 Door Marieke Kamer-Voorn